Asya piyasaları ABD istihdam verilerinin ardından etkiye hazırlanıyor
Asya piyasaları, hisse senetleri ve tahvil getirilerinin düştüğü Cuma günü meydana gelen önemli piyasa dalgalanmalarına yanıt vermeye hazırlanıyor. ABD istihdam raporunun beklenenden daha yumuşak çıkmasının ardından dalgalanma ve faiz indirimi beklentileri arttı. Duyarlılıktaki bu değişimin, Japonya Merkez Bankası’nın beklenmedik politika değişikliği, Çin’den gelen yavaş ekonomik veriler ve bazı hayal kırıklığı yaratan ABD teknoloji kazançları nedeniyle geçen hafta zaten istikrarsızlık yaşayan Asya’ya yayılması muhtemeldir.
MSCI Japonya hariç Asya hisse senedi endeksi Cuma günü %2,5’lik düşüşle son iki yılın en önemli düşüşünü yaşarken, Japonya’nın Nikkei 225 endeksi %5,8’lik düşüşle Mart 2020’den bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Japonya’daki daha geniş Topix endeksi de %6,1’lik keskin bir düşüş yaşayarak 2016’dan bu yana en kötü performansını sergiledi.
İki yıllık ABD Hazine tahvili getirisi Cuma günü 30 baz puanlık dramatik bir düşüş yaşayarak, bir önceki yılın Mart ayında ABD’de yaşanan bölgesel bankacılık şokundan bu yana en büyük tek günlük düşüşü kaydetti. Bu önemli düşüş, COVID-19 salgını, Lehman Brothers’ın çöküşü, 9/11 saldırıları ve Kara Pazartesi gibi büyük finansal krizler sırasında görülenleri yansıtıyor.
Hisse senedi piyasasında VIX volatilite endeksi bir noktada bir gün önceki seviyesinin iki katına çıktı. Bu arada, yen geçen hafta dolar karşısında yaklaşık %5 güçlenerek son 25 yılın en iyi performanslarından birini sergiledi.
ABD tahvil getirilerindeki bu düşüş, Goldman Sachs gelişmekte olan piyasa finansal koşullar endeksinin Mart ayından bu yana en düşük noktasına ulaşmasının da gösterdiği gibi, finansal koşulları potansiyel olarak rahatlatabilir. Ancak bu gevşeme, olumlu ekonomik göstergelerden ziyade potansiyel bir resesyona ilişkin endişelerden kaynaklanmaktadır.
ABD ekonomisinde hafif bir yavaşlama beklentisi yerini daha şiddetli bir gerileme korkusuna bıraktı. Yatırımcılar, Federal Rezerv’in önümüzdeki ay faiz oranlarını 50 baz puan düşürmesine %70 olasılık verirken, yılsonuna kadar 115 baz puan ve bir sonraki yılın Haziran ayına kadar 200 baz puanın üzerinde gevşeme öngörüyor.
Yüksek getirili kurumsal borç piyasaları, genellikle daha geniş çaplı ticari gerilemelere, artan işsizliğe ve resesyona yol açabilecek bir ‘kredi olayının’ erken sinyallerini verdikleri için inceleme altındadır. ABD’nin yüksek getirili borçlarının Hazine tahvillerine olan farkı Cuma günü 370 baz puanın üzerine çıkarak yılın en yüksek seviyesine ulaşmış olup, bu durum büyük ölçüde şirket borçlarındaki satıştan ziyade devlet tahvili getirilerindeki düşüşten kaynaklanmaktadır. Bu dinamikte yaşanacak bir değişiklik piyasalarda daha fazla çalkantıya işaret edebilir.
Pazartesi gününe kadar Asya’daki ekonomik veriler ve olaylar yakından izlenecek. Bunlar arasında Çin de dahil olmak üzere birçok ülkeden hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksi verileri, Tayland’dan tüketici fiyat enflasyonu rakamları, Endonezya’dan GSYH rakamları ve Japonya’dan şirket kazanç raporları yer alıyor. Bu gelişmeler, küresel finansal manzaradaki son değişikliklere tepki veren piyasalara ek yön sağlayabilir.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.